Американският футбол направи предпоследната крачка към това да се превърне в олимпийски спорт. Изпълнителният борд на Межднародния олимпийски комитет каза "да" на заседание в Лозана, а сега остава единствено да бъде одобрен и на ключовата сесия на същия този комитет, която ще се състои през месец октомври в Мумбай.

"Американският футбол покри необходимите критерии при последното заседание на МОК", гласи изявлението на Марк Адамс - говорител на организацията.

Сред изискванията за прием на нови спортове в олимпийската програма влиза "универсалност", както и бройката на съществуващи национални федерации за въпросния спорт на всички континенти.

Президентът на международната федерация по американски футбол Пиер Троше заяви, че всички в организацията са изключително оптимистични.

Но също така добави, че не става дума за надпреварата с пълен контакт, заради която милиони гледат Националната футболна лига на САЩ, а за така наречената версия "флаг футбол", при която няма толкова контакт между състезателите.

Надеждата на международната федерация е свързана с това, че МОК може да приеме американския футбол като един от спортовете за Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година.

През годините редица състезатели по американски футбол са участвали на олимпийски игри в други спортове.

Най-скорошният случай е на Девон Алън (уайд ресийвър на Филаделфия), който на Олимпиадата в Токио завърши четвърти на 110 метра с препятствия, както и Марвин Брейси (бивш уайд ресийвър на Сиатъл), участвал на Игрите в Рио през 2016-а. Брейси е сребърен медалист от световното първенство през 2022 година в Юджийн, където остана втори в спринта на 100 метра.

Джереми Блуум, който е играл за Филаделфия, пък е двукратен участник на зимни олимпийски игри в ските свободен стил.