Примож Роглич бетонира статута си на един от великите в колоезденето с трета поредна крайна победа на Обиколката на Испания.

Словенецът от отбора на Jumbo Visma спечели любимата "Вуелта" отново, като изпревари с 4 минути и 42 секунди втория в генералното класиране Енрик Мас (Испания, Movistar Team).

Такава разлика не е имало между победител и подгласник на това състезание от 1997 г.

Роглич се облече в традиционните одежди на поклонник, изминал прочутия Път към Сантяго - една от културните гордости на Испания. Именно пред катедралата в Сантяго де Компостела завършва това приключение, както и "Вуелта", къдено словенецът бе награден за триумфа си.

Третата поредна победа в Обиколката на Испания го нарежда до швейцареца Томи Ромингер и испанеца Алберто Контадор - две легенди на колоезденето. Те са печелили по три пъти "Вуелта", но само Ромингер навъртя успехите в поредни години.

Само един състезател е пред тях в историята на надпреварата, а тя е вече 86-годишна. Роберто Херас (Испания) е четирикратен шампион, като и той е печелил три поредни - така Роглич е третият с такова постижение. Ако догодина пак е първи пред катедралата в Компостела, ще е най-големият в това състезание, без никакво съмнение.

Бившият ски скачач взе и олимпийско злато тази година в Токио, на часовника в шосейното колоездене. Изобщо не е под съмнение, че той вече е приеман като една от най-големите фигури на новото време и сред големите в историята.

Но му липсва титлата от "Тур дьо Франс", като в две поредни години от позицията на фаворит падания го спират към голямата цел.

Там през 2020-а и 2021 г. печели неговият сънародник Тадей Погачар, който пък не участва на "Вуелта".

Догодина това се очертава голямата интрига в този спорт - кой словенец ще вдигне знамето на страната им под Триумфалната арка в Париж - Погачар или Роглич?