Спортистите от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати под никаква форма до участие в предстоящите това лято Европейски игри в Полша. Това съобщи спортният портал Inside the Games, който се позовава на свои източници от Европейския олимпийски комитет (ЕОК).

В края на януари тази година говорител на ЕОК заяви, че заради продължаващата война в Украйна връщането на спортистите от Русия и Беларус в състезанията под егидата на организацията не стои на дневен ред.

През март месец обаче Международният олимпийски комитет препоръча руснаци и белоруси да бъдат допускани до състезания като неутрални атлети, но само в индивидуалните дисциплни, докато в отборните - санкциите остават.

ЕОК обаче не смята да се съобрази с тази препоръка и няма да променя позицията си, заявена след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година.

Боксовият турнир на Европейските игри, които ще се проведат от 21 юни до 2 юли, ще служи като квалификация за Олимпийските игри в Париж догодина.

Завършилото в неделя световно първенство в Узбекистан нямаше статут на квалификация, тъй като от години МОК има забележки към работата на Международната боксова асоциация, а освен това през есента на миналата година ИБА взе решение да възстанови правата на боксьорите от Русия и Беларус.

Наскоро МОК разреши на двете държави да участват на параолимпидата. Но все още остава отворен големият въпрос - дали Русия и Беларус ще могат да изпращат свои спортисти на Игрите в Париж догодина.