Санкцията спрямо федерациите по лека атлетика на Русия и Беларус, както и съответно техните спортисти, няма да бъде премахвана скоро. Това заяви президентът на международната федерация лорд Себастиан Коу след последното заседание на централата. Федерацията на Русия е със спрени права от 2015 година насам заради множество допинг скандали, като въпреки санкцията, представители на страната можеха да участват в състезания под неутрален флаг.

След началото на войната в Украйна обаче и лекоатлетите бяха наказани. Същото важи и за представителите на Беларус - една от държавите, които подкрепя действията на Владимир Путин.

"Имаме ясна позиция по този въпрос. Бяхме една от първите федерации, които решиха да се придържат към избраната си позиция, а това се случи още през февруари. Гледната ни точка е съвсем ясна", каза Коу в отговор на въпрос дали руснаци и беларуси все пак няма да бъдат допуснати до Световното първенство, което започва днес в американския щат Орегон.

"Би било немислимо, ако на това Световно първенство имаше спортисти от Беларус и Русия, докато атлетите от Украйна трябваше да преодоляват редица турдности по пътя към турнира. Вземането на такова решение действително би било немислимо", добави още Коу.

Той не пожела да се ангажира с конкретен срок, за който Русия и Беларус ще бъдат аут световната атлетика, като коментира единствено, че това няма да се промени в "обозримо бъдеще".