Световната антидопингова агенция (УАДА), подде жалба в Спортния арбитраж в Лозана по случая с руската фигуристка Камила Валиева.

Преди година младата рускиня направи истински фурор на зимната Олимпиада, но дни по-късно бе отворена нейна положителна допинг проба, взета три месеца по-рано на руския държавен шампионат.

Все още 15-годишната по онова време Валиева все пак продължи да се състезава заради факта, че е малолетна и спрямо нея санкциите се прилагат по различен начин, а преди няколко дни Руската антидопингова агенция сне всички обвинения от нея.

РУСАДА заключи, че Валиева е приела забраненото лекарство Триметазидин без свое знание, заради което няма да налага санкции срещу самата състезателка, а единствено ще анулира резултата й от държавното първенство.

УАДА обаче иска анулирането на всеки резултат на Валиева след даването на положителната проба, което ще означава и отнемане на олимпийската титла на Русия в отборната надпревара по дигурно пързаляне.

Случаят вече е отнесен към КАС, като именно Спортния арбитраж ще има последната дума по този казус.

"УАДА внимателно прегледа пълната мотивационна част на решението и досието по случая с фигуристката Камила Валиева. УАДА счита заключението на Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция, че спортистката "няма вина или не допуснала небрежност", е неправилно съгласно условията на Световния антидопингов кодекс и упражни правото си да подаде жалба, като сезира Спортния арбитражен съд", се казва в изявлението на Световната антидопингова агенция.