Русия може да очаква да бъде лишена изцяло от участие на Олимпиадата през 2020 г. в Токио заради несъответствия в лабораторните данни, изпратени на разследващите я органи.

Световната антидопингова агенция (WADA) през миналия месец изтъкна, че страната може да бъде изхвърлена от всички големи спортни събития поради "несъответствия".

"Олимпийският отбор на Русия ще бъде възпрепятстван да участва пълноценно в Игрите в Токио. Мисля, че това ще се случи и на зимните олимпийски игри през 2022 г. в Китай. Русия не може да продължава със старите си методи, които още повече влошиха допинг кризата", заяви Юрий Ганус, шеф на Руската антидопингова агенция (RUSADA).

Русия предаде данни от своята московска лаборатория през януари като условие за връщането на нейния лиценз след тригодишно спиране заради подозрения в спонсорирана допинг програма.

През септември WADA откри "несъответствия" и даде на Москва три седмици за обяснение.

В резултат руските спортисти останаха без право да защитават цветовете на страната си на Световното първенство по лека атлетика в Доха.

Ганус, който твърди, че Rusada не е участвала в никакви манипулации, тъй като е без достъп до базата данни, заяви, че обясненията, представени от руския министър на спорта Павел Колобков, няма да задоволят WADA.

Според него само конкретни руски атлети ще могат да участват на Олимпиадата, като те ще бъдат легитимирани чрез специални покани. Същият бе казусът на зимната Олимпиадата в Пьончан миналата година, когато 169 руски атлети участваха под неутрален флаг, след като доказаха, че са чисти.