Русия помаха за "сбогом" на Световното по хокей на лед Международната федерация по хокей на лед официалн отне от Русия домакинството на Световното първенство по хокей на лед догодина. Мондиалът трябваше да се проведе в Санкт Петербург между 5 и 21 май 2023 година, но на заседания на Изпълкома на IIHF бе гласувано да се търси друго място за провеждането му.

Причината, разбира се, са военните действия на Русия на територията на Украйна, започнали на 24 февруари. Бордът на федерацията изрази сериозно притеснение за нивото на сигурността в Санкт Петербург към настоящия момент, както и опасения относно свободата на придвижване на всички гости, играчи, журналисти и официални лица от и към Русия.

Новият домакин на шампионата на планетата ще бъде определен следващия месец, когато предстои редовен конгрес във Финландия.

Tова ще се случи непосредствено преди началото на тазгодишния Мондиал, който ще се играе от 13 до 29 май във Финландия. Мондиал 2022 също претърпя промени, свързани с войната. Едно от съоръженията на първенството бе сменено - първоначално мачове трябваше да се играят в "Хелзинки Хол", но залата е собственост на руски олигарси и в крайна сметка мачовете бяха преместени в "Хелзинки Айс Хол".

Русия и Беларус бяха спрени за участие на тазгодишния шампионат, като на техните места вляозха отборите на Австрия и Русия.