Русия беше изхвърлена от всички международни хокей състезания заради войната в Украйна и това принуди местната федерация да намери алтернативни турнири, които да компенсират наказанието.

Затова се проведе първото издание на "Купата на военните ветерани".

В турнира участваха смесени отбори от ветерани от войната в Афганистан(1979-1989), Първата война в Чечня (1994-1995), Войната в Грузия (2008), както и ранени войници от кървавата офанзива в Украйна, която се провежда сега. Освен отбори на ветераните, имаше и състав с легенди на руския хокей. Александър Якушев, Владимир Лученко, Юри Ляпкин, Сергей Светлов, Вячеслав Фетисов и Сергей Шепелев отново се върнаха на леда.

99-годишният Борис Уткин, който е ветеран от битката за Сталинград, откри с тържествено слово надпреварата. Легендарният руски хокеист и политик Вячеслав Фетисов сподели своето виждане за надпреварата.

"Нека този турнир се превърне в символ на почит към геройски загиналите руски войници. Историята трябва да се помни, защото тя е гръбнак на бъдещето. Турнирът ще популяризира хокея, но и ще даде патриотично възпитание на младите. Днес новите технологии и хобита им пречат да се фокусират върху важните неща, а именно любовта към родината и физическата активност", каза той.  

Купата е с височина 75 сантиметра. Част от нея е изработена от претопен метал от снаряди, куршуми, шрапнели, които са били изстреляни по руските войски в различните войни.