Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) е обещала, че все пак ще плати част от глобата си за допинг нарушенията в последните години.

Международния олимпийски комитет наложи глоба от 10 милиона долара на федерацията, като първоначалният срок за погасяване на поне 50% от сумата бе 1 юли.

Руснаците обаче пропуснаха този срок, което означаваше, че лекоатлетите на страната ще изпуснат всички състезания през следващата година, включително и Олимпиадата.

Все пак между МОК и ВФЛА започнаха преговори, а благодарение на глобалната пандемия от коронавирус, руснаците получиха отсрочка до 15 август. Тогава те трябва да платят минимум 6,31 милиона долара.

Индикациите на този етап са, че плащане ще има. Това обяви и министърът на спорта Олег Матицин.

Ново пропускане на този срок вече окончателно ще означава, че руснак няма да може да участва в международни състезания дори и под неутрален флаг.

Надвисналата опасност накара най-изявените руски лекоатлети да заплашат, че без да се замислят ще сменят своята националност, за да могат да продължат кариерите си.

Мнозина смятат, че бунтът сред атлетите, подет от звездите в скока на височина Данил Лисенко и Мария Ласицкене, е накарал федерацията да се активизира около плащането.

Все пак с плащането на част от глобата, главоболията за руската лека атлетика не спират.

От МОК ще искат цялостно преструктуриране на федерацията в следващите месеци, като очакват преди Олимпиадата в Токио, ВФЛА да работи по коренно различен модел и с доста нови лица на управленските постове.