Руският гимнастик Иван Куляк, който попадна в центъра на международен проблем вчера, след като стана ясно, че е показал провокативен знак по време на награждаването на турнир от Световната купа в Доха, проговори по темата. 20-годишният спортист си докара неприятности, след като на почетната стълбичка в катарската столица имаше знак “Z” на екипировката си - символ, който подкрепя руската инвазия в Украйна, тъй като се поставя на редица танкове и други военни машини на армията на страната.

Украинският победител Илия Ковтун се оплака от действията на Куляк, който остана трети в надпреварата, а международната федерация вече започна процедура, която разследва провокацията на руския гимнастик. Всъщност от вчера всички руски състезатели са извадени от международни състезания до второ нареждане.

“Идеята се зароди, след като видяхме как украинците комуникират с нас. Поведението им беше много грозно и по време на самото състезание крещяха “Слава на Украйна!”, оправда се руснакът.

“По-неприятното бе, че искаха от нас да се откажем от участие, макар че не сме направили нищо на никого. Дойдохме да се състезаваме, но до последно нямахме никаква яснота дали ще бъдем допуснати до финалите”, добави още Куляк.