Руският плувец и двукратен олимпийски шампион от игрите в Токио - Евгени Рилов, е получил девет-месечна забрана за участие в международни състезания. Суровото наказание е въведено от ФИНА, световната организацията, която отговаря за водните спортове.

Причината е, че Рилов е присъствал на митинг в подкрепа на войната в Украйна, който беше организиран от Владимир Путин на стадион "Лужники" в Москва.

Рилов е носил върху дрехите си буквата "Z" по време на митинга. Както е известно този символ легитимира подкрепата за действията на Русия, а мнозина европейски държави го забраниха.

Компанията за плувни стоки "Speedo" дори е прекратила рекламните си договори с руснака. Адвокатите на Рилов са започнали битка за правата на клиента си, но няма изгледи да променят нещо.

Русия официално призова да не смесват понятията за спорт и политика. "Цялата тази лудост противоречи на идеите в спорта", каза Дмитрий Песков, който е официален говорител на Кремъл.

Рилов е една от световните звезди в плуването, като по време на последната Олимпиада безапелационно спечели титлите на 100 и 200 метра гръб.

Освен това той е и сребърен медалист с руската щафета, а преди четири години в Рио спечели бронз на 200 метра гръб.