Руският тежкоатлет Джамшид Исматилаев, постави рекорд за теглене на самолет.

На военното летище в град Севастопол, в анексирания през 2014-а полуостров Крим, Исматилаев се нагърби със свръхчовешката задача да тегли военен самолет с тегло 31,5 тона.

След четири опита и преодолявайки неприятна травма, тежкоатлетът успя да премсти машината с един метър и 12 сантиметра в рамките на 40 секунди.

И всичко това само с въже на гърба си, причкачено към предното колело на самолета, както и фиксирана за земята стълба, служеща му за опора.

Исматилаев е сред най-популярните тежкоатлети в света, като до този момент имаше доста впечатляващи опити в Русия. До този момент той бе теглил яхти, малък ферибот, автовоз с 12 коли, както и изтребител, но никога превозно средство с тегло от 31,5 тона.

За Исматилаев всичко бе нa път да се провали, след като при първият си опит той получи травма в прасеца и издърпа самолета с едва 30 сантиметра.

Въпреки травмата той реши да опита отново, като направи неуспешни втори и трети опит, преди да дойде успешния му последен шанс. При четвъртият опит Исматилаев преодоля един метър и 12 сантиметра, с което постигна голямата си цел.