Атлетическият съюз по интегритет (AIU) е поискал изключването на всички руски спортисти от състезанията по лека атлетика.

Към момента руските атлети участват във всяка международна надпревара, но като независими спортисти - без флаг и химн. Ако предложението на AIU бъде прието, то и тази възможност ще отпадне.

Причината за това искане е подозрението, че руската федерация по лека атлетика е подпрявала документи и опитвала да прикрие проблеми с допингирани състезатели.

Всичко започна с подозренията за измама около шампиона по скок на височина - Данил Лисенко. Той бе пропуснал три допинг теста, за което федерацията го е прикривала. Съменнията обаче са, че има още такива случаи.

"Бордът на AIU намира за жалко, че въпреки ясните и убедителни доказателства, руската федерация избра да не признае действията и пропуските на служителите, директорите и представители си, които са отговорни според антидопинговите правила. Нашата гледна точка е, че отговорната федерация трябва да признае нарушенията си и да покажа разкаяние. Руската федерация избра да не прави и двете. Вместо това, предпочете да отрича всякаква намеса в случая, да обвинява другите и да атакува процеса. Този подход е дълбоко притеснителен за AIU, тъй като изглежда, че настоящото ръководство на ВФЛА е просто продължение на предишното", се казва в официалното съобщение.

Световната лекоатлетическа федерация ще разгледа случая, като има сериозна опасност нито един руски лекоатлет да не бъде допуснат до участие на Олимпиадата в Токио.

"Обвиненията от AIU срещу руската федерация са изключително сериозни. Международната федерация ще изпрати писмо до действащия президент на ВФЛА и до новия спортен министър на Русия, в която ще обясни, че ако продължават със сегашния подход на пълно отричане, ще вложим нужните ресурси да представим обвиненията в Спортния арбитражен съд в Лозана. Световният съвет няма да приема молби за издаване на разрешение за участие с неутрален статут", се казва в съобщение от международната федерация.