Дисциплинарната комисия към Световната федерация по гимнастика (FIG) отстрани за година руския състезател Иван Куляк заради нарушаване на етичния кодекс на организацията, съобщи ТАСС.

Причината за наказанието е, че на Световната купа в Доха в началото на март 20-годишният Куляк излиза на церемонията по награждаването с изписана буквата Z на екипа си - символ, който е нанесен на руското въоръжение, което се използва за военната инвазия в Украйна.

Резултатът на руския гимнастик в катарската столица е анулиран и той ще трябва да върне бронзовия медал и паричната премия от 500 швейцарски франка.

Куляк може да обжалва санкцията в следващите 21 дни.

"Ще прегледаме внимателно целия текст с мотивите за решението, който очакваме да получим до утре. Има някои неща, с които не сме съгласни. След това ще преценим (за обжалването)", коментира председателят на руската федерация Василий Титов.

На 7 март, два дни след края на надпреварата в Доха, Световната федерация по гимнастика извади всички руски спортисти от състезанията под своя егида заради военното нахлуване в Украйна.