Боксът като спорт е изправен пред исторически провал, след като изключването му от Олимпиадата през 2028-а изглежда почти сигурно.

Все пак МОК прояви разум и се оказа от радикални действия, като не гласува изключването на бокса в неделя, а даде на спорта няколко месеца време да спази определени препоръки.

Всички скандали в АИБА започнаха преди около пет години. Говорим за корупционни практики, скандали с уредени мачове и сериозни подкупи за запазване на властта от високопоставени служители на федерацията.

След избухването на войната в Украйна и забраната на руския спорт, голям проблем за АИБА стана нейният президент Умар Кремлев, който обаче отказа да подаде оставка, а и получаваше подкрепата на доста федерации, най-вече в Азия.

Именно заради това МОК спря да разпознава АИБА, като освен това отне организацията на олимпийския турнир по бокс от Международната федерация.

В момента боксът е в свирепа битка за оцеляването си като олимпийски спорт, а Кремлев обяви, че всичко е народ и спортът е в сигурни ръце.

"Времената са трудни, заради което трябва да останем силни и обединени.

Лоялността на азиатския континент е невероятна и от основна значение за нас. Няма никакво съмнение, че АИБА е ръководният орган на бокса, който успява да го води напред и развива.

Бъдещето на нашия спорт е светло, а то и изцяло свързано с АИБА", заяви Кремлев.