Александър Касперович, който води българския национален отбор по биатлон, вече е с тима ни на лагера преди сезона. Проблеми с пътуването заради пандемията забавиха присъединяването на наставника и неговия помощник Виталий Норицин, но това вече е минало.

Руснакът, който е и личен треньор на световния шампион Александър Логинов, даде интервю за плановете си с българските биатлонисти пред в. "Спорт Експрес" в родината му.

Ето избрано от думите на Касперович.

"Добрахме се най-после, първо през Минск, оттам в Белград, а там ни чакаха и закараха в България.

Направихме си всички тестове и ето, че вече работим на Белмекен. Познавам тази база отлично, това е основният център на биатлона в страната, но има още Боровец, Банско, Троян, Чепеларе. Навсякъде съм бил, знам обстановката.

Имах разговор с президента на федерацията Екатерина Дафовска, но няма да разкрия подробности. Това са си вътрешни неща."

За адаптацията

"Манталитетът ни е много близък с този на българите, разбирам се със състезателите лесно. Те всъщност говорят или поне разбират руски език. Освен това тук е и колегата Дойчев, който отлично го владее и, когато се наложи, внася уточнения в детайли при комуникацията.

Българите имат много задружен отбор. Всички изпълняват безпрекословно задачите, които им поставяме. Това улеснява много работата ми."

Какви резултати се чакат

"Трудно ми е да говоря чак толкова конкретно, в началото на работата съм. Но имаме Владимир Илиев, топ състезател, вицешампион от световно първенство. Имаме и Милена Тодорова, която при девойките е световна шампионка, много перспективно момиче.

Има момчета като Синапов и Герджиков, които са мотивирани млади хора. Интересен отбор, имаме върху какво да работим, но има основа.

Задачата е ясна - олимпийските игри. Там трябва да сме на върха на формата си и да се борим за медали. Няма невъзможни неща, България има грандиозни удари на игрите - Дафовска стана първа в Нагано... Изобщо, женският отбор има своята голяма история."

Как ще върви работата

"С Норицин не разделяме нещата на мъжки и женски отбор, всичко се прави заедно. Всичко обсъждаме заедно, включително с човека за функционалната подготовка. Имаме осем състезатели на подготовка, така че не е сложно. Всеки си знае задачите и дотук мога да кажа, че спортистите работят много съвестно."

Случаят с Краси Анев

"Разбирам интереса, но по този въпрос нямам право да разкривам нищо. С него съм имал разговори и през следващата седмица ще имаме неговото окончателно решение. Това е засега."

Ще се готви ли Логинов с българския отбор

"Обсъждахме го като вариант, а и постоянно се чуваме по телефона. Няма да влизам в подробности около Александър, той е част от руския отбор. Аз обаче контролирам начина, по който се подготвя и сме в постоянен контакт.

Той трябваше да се появи на Белмекен, но в ситуацията с вируса, това към момента е невъзможно. А и е глупаво да поемаме каквито и да е рискове."

 

Снимка: biathlonbg