Руското министерство на спорта реши да отпусне еднократна субсидия на федерацията по лека атлетика за развитието на спорта, както и за изплащане на дълга към Световната атлетика, съобщават от ведомството.

На 12 март Международната федерация по лека атлетика наложи глоба от 5 милиона долара на руската централа за участието на ръководството на организацията, начело с Дмитри Шляхтин, във фалшифициране на документи по делото на спортиста Данил Лисенко. Освен това руската федерация трябва да възстанови на международната разходите по делото в размер на 1.31 милиона долара.

В края на юли министърът на спорта на Руската федерация Олег Матицин заяви в писмо до ръководството на Световната атлетика, че дългът ще бъде изплатен до 15 август.

"Отчитайки кризисната ситуация в руската атлетика, Министерството на спорта взе безпрецедентно решение да отпусне еднократна субсидия на федерацията по лека атлетика за развитието на спорта, включително за погасяване на дълга към Световната атлетика. Един от приоритетите на Министерството на спорта на Русия е развитието на атлетиката в страната (елитни спортове и масови спортове), подготовката на спортен резерв, защитата на интересите на руските спортисти, възстановяването на правото на руските спортисти да участват в международни състезания, подновяването на пълноправното членство на руската федерация в Световната атлетика", обявиха от министерството.