След четиринадесет “сухи” участия на олимпийски игри, Сан Марино най-сетне спечели медал. При петнадесетата си поява на Олимпиада малката държава, намираща се в Северна Италия, стигна до отличие, което се случи благодарение на Алесандра Перили.

33-годишната спортистка, която преди пет години в Рио не успя да се класира за финалите в ловната стрелба (трап), сега не просто стигна до последната фаза, но и грабна третото място и бронзовото отличие. 

Перили отстреля 29 от общо 40 мишени, което бе достатъчно за трето постижение сред шестте финалистки. Зузана Рехак Стефечеков от Словакия стана олимпийска шампионка, докато среброто бе за Кайли Браунинг от САЩ. 

Така с население от едва 34 000 души, Сан Марино се превърна в най-малката държава, която може да се похвали със спечелен олимпийски медал.

Досега това звание се държеше от Бермуда - благодарение на златото, спечелено от Флора Дъфи в триатлона в Токио преди няколко дни. Островната страна е с население, което е близо два пъти по-голямо от това на Сан Марино - 62 034 души.