Приключиха квалификациите в индивидуалната надпревара при жените на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Катрин Тасева ще играе на всичките четири финала в неделя, а Боряна Калейн на три (без лентата), след като в петък допусна сериозна грешка и не можа да намери място в първите осем на уреда.

Така България ще има по две финалистки на обръч, топка и бухалки, а на лента ще участва само Катрин Тасева. Общо седем от осем възможни финала.

Катрин влиза с четвърта оценка на лента и седма на бухалки, а Боряна влиза с шеста оценка на бухалки. И двете си осигуриха място на финалите на обръч и топка - Катрин влиза с пета, а Боряна със седма оценка на обръч и на топка, където Боряна се нареди шеста, а Катрин се пребори са осмата позиция и влезе сред финалистките на уреда.

В събота всичко започва отново и след изиграването на 4-те съчетания на първите 24 от квалификациите ще знаем и коя е абсолютната европейска шампионка, както и медалистките за многобоя.

След квалификациите първа е Дина Аверина Русия със сбор от 84.900, втора се класира Линой Ашрам от Израел със сбор от 82.000, а трета е Анастасия Салос от Беларус, която събра сбор от 81.700 т.

За отборната надпревара България за момента е на четвърто място след приключване на индивидуалните квалификации, като са включени всички 8 оценки на гимнастичките. Крайният победител в отборното ще стане ясен в събота, след като приключи и многобоя за ансамблите, които стартират в 16.30 ч.

България е с номер 3 в поток "А".