Двукратната олимпинйска шампионка в спринта на 800 метра Кастер Семеня отново се изрази остро в реакция срещу световната лекоатлетическа федерация (IAAF).

Семеня, която е с доказано високи нива на тестостерон, сподели пред Би Би Си, че делата срещу нея са я "унищожили психически и физически".

Южноафриканката смята, че е прокълната и сравни съдбата си с тази на Исус Христос.

IAAF й наложи правило да приема медикаменти, с които да намали нивото на тестостерона, за да се състезава на честни начала с другите жени, но то бе отменено от Върховният съд в Швейцария.

"Не мога да кажа, че съм жертва. По-скоро съм пример. Има причина да съм в този живот. Мисля, че съм живо свидетелство и съм спасител. Ако прочетете Библията, ще разберете какво имам предвид. Ако трябва да сравня живота си, бих го сравнила с този на Исус Христос. Бях разпъната и ме наричаха с различни имена.

Но в крайна сметка още съм тук и съм жива, изправена. Най-доброто, което мога да направя, е да се върна на пистата и да се боря за тези, които не могат да защитят правата си.

Говорим за правата на човека. Говорим за тяхната свобода. Хората живеят своя живот такива каквито са. Грешно е да ги съдиш. Грешно е да ги дискриминираш или разделяш.

Всички сме хора. Нямат значение различията, които имаме в телата си. В крайна сметка спортът ни събира и служи като език, който младите разбират.

Защо трябва да тъпчеш някого с лекарства? За да го приспособиш към другите? Няма такова нещо в живота.

Така чувствам, че не съм желана. Ние не отрасваме по един и същи начин. Някои атлети не са като мен и не могат да водят тези битки", категорична е Семеня.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo