Габриела и Стефани Стоеви завършиха участието си на Олимпиадата в Токио с победа.

Двете сестри победиха тайландския тандем Йонгофан Кититаракул/Равинда Пражонджай с 2:1 сета в група "D" от турнира по бадминтон при женските двойки.

Така българските представителки заеха третото място в изключително тежката си група, в която бяха в компанията на третите, петите и осмите в световната ранглиста.

Сестрите трябва да съжаляват за изпуснатия шанс в първия мач срещу южнокорейския тандем, когато бяха на две точки от победата, но допуснаха обрат. Различен развой в онзи първи мач сега можеше да прати бъгларките на четвъртфинал, но за съжаление те останаха на девето място в крайното класиране.

От всички участнички само една европейска двойка успя да премине групата и да се представи по-добре от нашите момичета.

В днешния мач, който и за двете двойки бе само за чест, Габриела и Стефани спечелиха много убедително първия сет с 21:11, след това отстъпиха с 16:21, преди да затворят мача с 21:17 в последния решителен сет.

"Щастливи сме, че спечелихме мача. Беше важно за нас, защото не започнахме добре в груповата фаза. Разочаровани сме, защото реално бяхме на две точки от четвъртфиналите, което беше и нашата цел.

Доволни сме от победата и от игрите в последните дни. Само че сме много разочаровани от отпадането, защото когато сме си поставили цел, не обичаме да не я постигаме. Много е гадно, че разочаровахме много фенове в България и по цял свят.

Има върху какво да работим, в добра форма сме, много напреднахме от последната Олимпиада в Рио. Вижда се, че сме равностойни на азиатските състезателки. При нас всичко е в главата, но понякога нещата опират и до умората.

Изпуснахме златен шанс за четвъртфинал, но това ще ни стимулира за следващите състезания - световно първенство и следващата олимпиада, до която остават три години.

На последните световни първенства също отпадаме на осминафинали и сме амбицирани да подобрим резултатите", казаха сестри Стоеви пред БНТ.

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo