Южна Корея ще излезе със самостоятелна кандидатура за лятната Олимпиада през 2036 година. Първоначално се смяташе, че има шанс и съседите от Северна Корея да се включат в евентуално съвместно кандидатстване, но от Сеул заявиха, че това няма да се случи.

Първоначално идеята бе двете столици, Сеул и Пхенян, да опитата да вземат Олимпиийските игри през 2032 година, които в крайна сметка ще се проведат в австралийския град Бризбейн.

Мотивацията за съвместна кандидатура бе подсилена от това, че на зимните Олимпийски игри в Пьончан през 2018 година представителите на двете съседни нации излязоха под общ флаг на церемонията по откриването. Отношенията между двете корейски държави обаче продължават да са особено непредвидими и това е била причината за отказ първо от намеренията за 2032-а, а сега и за 2036-а.

"Стратегията бе обречена на неуспех заради непредвидимите отношения между държавите", заяви кметът на Сеул Се-Хун О, цитиран от агенция "Ройтерс".

Въпреки това, южнокорейците оставиха вратата открехната, заявявайки, че все пак са отворени към идеята някои събития да се проведат в демилитаризираната зона на Пхенян, ако съседските отношения се подобрят.

Очаква се Катар също да кандидатства за 2036 година, след като постигна успех като домакин на световното първенство по футбол миналата година. Останалите потенциални кандидати са Индия, Германия и Египет.