Националният тим на България за жени записа убедителна победа на европейското отборно първенство по шахмат в Будва.

В четвъртия кръг българките се наложиха с 3:1 точки над Испания, като можеха да се поздравят и с още по-изразителен успех.

В предишните кръгове нашите триумфираха над Турция и направиха равенства срещу Унгария и Швейцария.

Победи постигнаха Антоанета Стефанова и Виктория Радева на първа и трета дъска, а Нургюл Салимова и Гергана Пейчева направиха ремита.

С черните фигури Стефанова спечели срещу Марта Гарсия Мартин след 78 хода игра в партия, в която и двете шахматистки направиха много грешки.

Също с черните Радева надигра Инес Прадо Асебо, като накара испанката да се предаде на 37-мия ход.

Финалистката от турнира за Световната купа Нургюл Салимова регистрира четвърто поредно реми. Тя подели точките със Сабрина Вега Гуриерес след 73 хода. Партията беше равна през почти цялото време, но на 56-ия ход българката пропусна печеливша комбинация.

С победата се размина и Гергана Пейчева на четвърта дъска. 20-годишната Пейчева, която спечели първите три си партии, имаше печеливша позиция в ендшпила и срещу Ана Матнадзе, но неточност позволи на испанката да се измъкне.

След четвъртия кръг българските шахматистки имат 6 мач-точки. С тях те заемат пето място в класирането, като изостават с точка от лидера Франция. В надпреварата участват общо 32 отбора.