Американският футбол ще има нов шампион, след като Филаделфия Ийгълс отпадна от плейофите с 14:20 на игрището на Ню Орлиънс Сейнтс и няма да защитава титлата си. Гостите водиха с 14:0 и изглеждаха на път към следващата фаза, но най-добрият отбор в редовния сезон на НФЛ стигна до обрат.

Ню Орлиънс ще е домакин и на финала в Конференцията, който дава билет за Супербоул. След седмица в града ще гостува Лос Анджелис Рамс, елиминирал Далас Каубойс.

В другата половина на лигата, Ню Инглънд Пейтриътс отново е на един мач от Супербоул, който би бил девети за новия век за този отбор (5 спечелени, три загубени). В основата на успехите е винаги един и същ човек - Том Брейди, вездесъщият куотърбек, който отново бе изключителен при гръмкото 41:28 над ЛА Чарджърс.

Победата прати Брейди като неоспорим №1 в историята на играта - той има 28 победи в плейофите в своята кариера. Нито един друг куотърбек в американския футбол няма дори толкова изиграни мачове в сериите след редовния сезон! С 27 двубоя в плейофите е Пейтън Менинг.