Австриецът Патрик Конрад от отбора на "Бора-Хансгрое" бе най-бърз в 16-ия етап от Обиколката на Франция, като измина за 4 часа, 1 минута и 59 секунди разстоянието от 169 километра от Пас де ла Каса до Сен Годен.

За 29-годишния Конрад това е първа етапна победа в Голяма обиколка, като тя дойде след много силна индивидуална езда и много добра адаптация към влажното и студено време по границата между Андора и Франция.

Конрад изпревари с поне 42 секунди група от девет колоездачи. Втори остана италианецът Сони Колбрели от "Бахрейн-Викториъс", а трети финалната линия пресече австралиецът Майкъл Матюс от "Байкексчейндж".

Французите Пиер Люк Перишон ("Кофидис") и Франк Бонамур ("Б&Б Хотелс") и испанецът Алекс Аранбуру допълниха шестицата в днешния ден.

Групата на претендентите в генералното класиране не положи никакви усилия да гони бегълците и завърши на 13 минути и 49 секунди зад победителя Конрад.

Така преди заключителните пет етапа от 108-мото издание на "Тур дьо Франс" начело остава словенецът Тадей Погачар от "Обединените арабски емирства" с общо време от 66 часа, 23 минути и 6 секунди. Втори на 5:18 минути е колумбиецът Ригоберто Уран от "Едюкейшън Фърст". Трети на 5:32 минути се движи датчанинът Йонас Вингегор ("Йъмбо-Висма"), на секунда пред четвъртия Ричард Карапас (Еквадор/"Инеос").

В класирането при катерачите "бялата фланелка с червени точки" остава на гърба на холандеца Ваут Пулс от "Бахрейн-Викториъс" със 74 точки. Втори с 66 е канадецът Майкъл Уудс ("Израел Старт-ъп Нейшън"), а трети и четвърти с по 64 точки са колумбиецът Наиро Кинтана ("Аркеа") и белгиецът Вут ван Аерт ("Йъмбо-Висма").

При спринтьорите британецът Марк Кавендиш от "Декьонинк-Куик Степ" запазва "зеленото трико" с 279 точки, следван от австралиеца Майкъл Матюс ("Байкексчейндж") с 242 точки и италианеца Сони Колбрели ("Бахрейн-Викториъс") със 195 точки.

В сряда предстои етап номер 17 от Обиколката на Франция - 178,4 километра от Мюре до Сен-Лари-Сулан Кол дю Порте с две изкачвания от първа и едно от висша категория.