Словенецът Матей Мохорич спечели 7-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция, който бе и най-дългият- 249.1 километра от Виерзон до Льо Крюсо.

26-годишният състезател на "Бахрейн Викториъс" беше част от група, която се откъсна от основната, за да триумфира като победител. Но сред бегълците беше носителят на жълтата фланелка Матю ван дер Пул. За словенеца това е първа етапна победа в Тура изобщо.

Времето на победителя бе 5 часа, 28 минути и 20 секунди, като остави на минута и 20 секунди белгиееца Яспер Стуйвен. Магнус Корт Нилсен от Дания е трети днес на минута и 40 секунди от словенския победител. С времето на третия и на 4-о място днес е водачът в генералното класиране Ван дер Пул, както и още четирима колоездачи.

В генералното класиране Ван дер Пул е начело с 25 часа, 39 минути и 17 секунди, като води само с 30 секунди пред Вут Ван Аерт (Белгия) и с минута и 49 секунди пред датчанина Каспер Асгреен, който пък днес остана с времето на 3-ия. Мохорич с днешната победа и бонификацията излезе на 4-о място в генералното класиране, на 3 минути и 1 секунда.

177 състезатели взеха участие в 7-ия изтощителен етап, който беше иначе със средна сложност в изкачванията. Виктор Кампенаертс (Qhubeka-Nexthash) беше първият с офанзива веднага след излизането от града, а но Матю ван дер Пул реагира, за да намекне, че няма да остави своя съперник да избяга. Битката доведе до сформиране на 29-членна фронтова група, в която влизаха Ван Аерт, Майк Тьонисен, Дилън ван Баарле, Винченцо Нибали, Каспер Асгреен, Марк Кавендиш, Ван дер Пул, Саймън Йейтс и Матей Мохорич.

Мохорич и Ван Мьор ускориха движението си при първото изкачване за деня Кот дьо Шато-Шинон (км 161,5). 46 километра преди финала бегълците бяха застигнали от Кемпраертс и Стуйвен.

19 километра преди края Мохорич направи атака и единствен, който го преследваше беше Стуйвен, както в крайна сметка и завършиха днес.