Магнус Карлсен защити титлата си на Световен шампион по шахмат след маратонски мач срещу Фабиано Каруана. Норвежецът триумфира в първите 3 партии по ускорен шах и обезсмисли четвъртата, като поведе с 3:0.

Стигна се до блиц серията, тъй като 12-те сблъсъка от редовната сесия не дадоха резултат - 12 ремита. За първи път в историята на битките за титлата в този спорт, никой от претендентите не записа победа в серията по традиционен шах.

Норвежецът Карлсен вече 7 години е на върха на ранглистата на ФИДЕ, а от 5 държи титлата. Той задмина Анатолий Карпов по месеци начело на списъка (111) и вече е на второ място в историята. Пред него е само Гари Каспаров, считан за най-велик в шахмата.

Магнус обаче го надмина по два показателя през годините, застрашавайки трона му. Карлсен стана най-младият №1 в историята преди да е навършил 20 г., оставяйки зад себе си именно рекорда на Каспаров. А и норвежецът е с най-висок записан коефициент ЕЛО от всички топ играчи - 2882 (през 2014 г.), също изпреварвайки неоспоримия номер едно - Гари.

В добавка, Магнус Карлсен е на 27 години, което обуславя, че може да е на върха поне още 10 и да остави зад гърба си Каспаров и по продължителност на царуването.