Оскар Писториус ще участва в изслушване, след което би могъл да бъде освободен от затвора предсрочно. Шесткратният параолимпийски шампион бе осъден на 13 години лишаване от свобода заради убийството на приятелката си Реева Стеенкамп през 2013 година, като до момента е изтърпял половината от присъдата си.

Южноафриканецът е истинска легенда в спорта, като е едва десетият човек, участвал както на параолимпийски, така и на олимпийски игри. 36-годишният лекоатлет може да бъде освободен до дни, ако изслушването днес мине добре.

Разбира се, семейството на Стеенкамп и най-вече нейната майка, Джун, ще се противопоставят на подобно развитие на нещата.

В момента бившият спринтьор е в затвор с облекчен режим в близост до Претория. Наскоро той се срещна с бащата на Реева - Бари Стеенкамп като част от задължителен процес, известен като "диалог между жертвите и осъдения".

Писториус не спира да повтаря, че съжалява за случилото се и поддържа тезата, че не е застрелял Стеенкамп нарочно, защото е помислил, че тя е крадец, влязъл в жилището им в онзи момент. Трагедията се разигра навръх Свети Валентин преди точно десетилетие - 14 февруари 2013 година.

Дори да не бъде пуснат предварително, Писториус ще може да обжалва евентуално такова решение на съдебните заседатели и да поиска повторно преразглеждане на случая, с мотив, че е излежал повече от половината от присъдата си.

Комисията, която ще го изслуша, ще разгледа и изказвания от страна на семейство Стеенкамп, както и редица хора, които са наблюдавали поведението на Оскар по време на престоя му в затвора.

Ако бъде освободен, Писториус ще бъде пратен в дома на чичо си в Претория.