Носителят на Големия кристален глобус в алпийските ски - Марко Одермат, завърши сезона със стил.

Освен втората поредна титла, която той си осигури преди две седмици, швейцарецът успя да счупи и рекорда за най-много точки в рамките на един сезон.

Одермат спечели днешния гигантски слалом в андорския курорт Солдеу, а това бе последното състезание за шампиона, който няма да вземе участие в утрешния слалом.

Така с 13 победи и общо 21 подиума през сезона, Одермат събра сбор от 2042 точки.

По този начин той се превърна в скиора с най-много точки в рамките на един сезон, подобрявайки рекорда на австриеца Херман Майер от 2000 г.

Днес Одермат бе повече от убедителен в любимата си дисциплина и завърши с общо време от 2:19.64 минути, с над две секунди пред втория.

На второ място се нареди норвежецът Хенрик Кристоферсен, а подиума допълни Марко Шварц от Австрия.

Така освен Големия кристален глобус, Марко Одермат е притежател на отличията в гигантския и супергигантския слалом.

Александър Аамод Килде е шампион в спускането, а утре предстои да видим кой ще стъпи на върха в слалома, където теоритичен шанс за първото място имат четирима алпийци.

Снимка: АР/БТА

Днес в Солдеу се проведе и слаломът при жените, където победа в юбилейния си старт №200 постигна Петра Влъхова от Словакия.

Тя бе най-бърза след първия манш, а със солидно каране във втория, даде общ резултат от 1:51.38 минути, който беше достатъчен за първото място.

На второ място завърши Леона Попович от Хърватия, а третата позиция бе за суперзвездата Микаела Шифрин, която през този сезон освен Големия кристален глобус, спечели малките отличия в слалома и гигантския слалом.

Снимка: АР/БТА