Президентът на Руската федерация по лека атлетика Евгений Юрченко изненадващо подаде оставка само 137 дни, след като пое поста. В Москва медиите добавят към тази новина коментарното: "неочаквано май и за самия него..."

На 28 февруари Юрченко бе избран на позицията без алтернатива, след като тримата кандидати, които уж трябваше да се явят срещу него, се оттеглиха. Още тогава се зароди скандал - един от конкурентите узна от статия в руски сайт, че си е направил отвод. Останаха съмнения за задкулисие при избора.

Юрченко пое федерацията и се провъзгласи за "антикризисен мениджър", който ще извади спорта от много тежка ситуация.

Руската атлетика е в цайтнот, има да плаща огромна глоба 6,31 милиона долара, която трябваше да преведе до 1 юли. Не успя, въпреки че още на 1 март Юрченко се закани да покрие санкцията без никакви проблеми.

Освен това се изпокара със звезди като Мария Ласицкене, които директно заявиха, че не искат да се състезават за федерацията и предпочитат или да сменят флага, или да участват като независими атлети.

А именно с цел да върне уронения престиж и да стабилизира финансово федерацията, дойде на поста Юрченко.

Шумен провал претърпя и проектът му за ребрандиране и реформа в спорта, който изобщо не успя да види бял свят и остана само теория.