Томас Бах, президентът на Международния олимпийски комитет, написа открито писмо-обръщение към олимпийското движение и спортните хора по света. Германецът засяга проблемите по време на пандемията, чертае картина на предизвикателствата пред спорта и прогнозира драстични промени в него след края на кризата с Covid-19.

Обръщението е озаглавено "Олимпизъм и коноравирус", предлагаме ви го с незначителни съкращения:

"Всички ние сме в условията на сериозна несигурност във времето на пандемията с Covid-19. Започваме да осъзнаваме и дългосрочните последствия, които тя ще има върху света, съответно - и върху спорта.

Отлагането на Олимпиадата в Токио вече е историческо решение, което бе взето заради сигурността на атлетите и хората, които работят за провеждането на едно такова събитие. Благодаря на всеки от вас за силната подкрепа, която усетихме след това тежко решение.

Новата ситуация изисква пълната солидарност, креативност и отдаденост на всички в олимпийското движение. Ще правим жертви и ще има компромиси. Извънредната ситуация иска извънредни мерки.

Не мога да дам конкретни числа, но дотук вече сме загубили стотици милиони долари заради отлагането на Токио 2020. И това е още една причина да сме максимално концентрирани около това как ще организираме игрите догодина. Специалният екип, натоварен с това, ще изготви пълен списък с мерки, които могат да оптимизират разходите, но и да гарантират създаването на сигурност за здравето на спортистите в Токио. Те трябва да са много силен сигнал към цялото човечество, че спортът е светлина в тунела, в който светът се намира.

Ясно е, че след кризата спортът ще е различен и едва ли ще можем да изпълним всички начертани цели и състезания.

За повечето спортове нещата ще са много различни и много по-трудни. Ще трябва да се променим, да реорганизираме спорта, за да оцелеем. Към момента никой не може да предвиди с точност пораженията от кризата, но ние трябва да сме готови за тях. Има три сценария, които грубо могат да се начертаят.

Първият - обществото опитва да заживее така, както бе преди пандемията. Това може да доведе до задълбочаване на неравенства и проблеми от социално естество, които така или иначе вече са очертани преди кризата. Няма да можем да ги преодолеем само с компютърни алгоритми.

Вторият - още по-сериозно влияние на нациите, движени от егоизъм, саможивост и отделеност. Това ще доведе до драматично влошаване на международните отношения и политическа конфронтация, която ще засегне всички сфери на живота, включително спорта.

Третият сценарий е на солидарност и сътрудничество.

Кой от трите ще изпъкне и ще доминира след кризата не може да се прогнозира. Но каквато и да е ситуацията, спортът ще има ключова социална роля в света след пандемията. Той е едно от лепилата, които държат здраво едно общество. Светът след коронавируса ще се нуждае от спорта. Ние трябва да направим необходимото да го има, и то във вид, достоен за олимпийските принципи и ценности."