Един от най-влиятелните хора в световния спорт - Лорд Себастиан Коу, изказа интересно мнение за навлизането все по-сериозно на трансджендър атлетите в големи състезания.

Поводът, естествено, е колежанският плувен шампионат на САЩ, където Лиа Томас спечели женската надпревара на 500 ярда свободен стил.

Същата състезателка плуваше за мъжкия отбор на Пенсилвания до 2019-а, а участието в това първенство предизвика големи полемики и дори бойкоти и протести в и около залата в Атланта през уикенда.

Томас призна, че е видяла плакатите срещу нейното участие, но не се чувства притеснена от това. И е на мястото си да се състезава в женските стартове в басейна.

Embed from Getty Images

Мнението на Коу е породено от случилото се в Атланта, но той генерализира в изказването си за британския в. "Таймс", тъй като казусът с трансджендър атлетите вече не е нещо ново и в други спортове.

"Бъдещето на женския спорт е застрашено - каза Коу, който е президент на Международната федерация по лека атлетика, но освен това е фактор в МОК и дългогодишен шеф на Британския олимпийски комитет. Бе и лидер на организационния комитет на игрите Лондон 2012. - Ако не вземем правилните решения и не сме абсолютно стриктни в правилата, ще има големи сътресения.

Чиста физиология - ясно е, че тестостеронът е основна субстанция и катализатор на едно представяне в спорта. 12-13-годишните момичета може да надбягват или побеждават момчета, но в тийнейджърските години всичко рязко се променя и се отваря сериозна разлика в представянето на двата пола.

Тук идва и разделението, защото биологията не може да бъде победена и излъгана.

Естествено, обществата се отварят за трансджендър атлети, но все пак трябва да имаме и спортна логика, когато правим правилата. Науката е важна, биологията е важна, спортните закони - също.

Говорим от години за това и не се чувствам по никакъв начин некомфортно да го кажа публично - трябва да сме внимателни с този казус."

Embed from Getty Images

Една от конкурентките на Томас - Река Джорджи от Унгария, която се състезаваше на шампионата в Атланта, написа открито писмо до Националната асоциация на университетските атлети в САЩ, до МОК и до Световната плувна федерация.

Тя иска справедливост, защото остана на една позиция извън финала. Тази позиция, реално, е заета именно от бъдещата победителка, която според Джорджи няма право да се състезава с другите жени.

"Чувствам се ужасно, сякаш някой ми отне правото да се боря на финала - пише плувкинята. - И то от някой, който биологически не е на мястото си в женското състезание.

Разбирам доводите, че Томас обича спорта и иска да се състезава в него, но това е неуважение към останалите момичета и трябва да бъде променено в правилата на Американската и световните асоциации.

Пиша го сега не, за да се оплаквам, а за да предупредя, че ще има още такива казуси и в бъдеще."