Президентът на Българска федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид се срещна с Мохамед Джалуд (IWF) и Антонио Конфлити (EWF), президенти съответно на Международната и Европейската федерация по вдигане на тежести, по време на Конгреса на Eвропейската федерация, който се провежда в Ереван, Армения. Маджид е получил подкрепата и на двамата ръководители, които са изразили задоволство от промяната в Българската федерация по вдигане на тежести и са с оптимистични очаквания за развитието й, съобщиха от БФВТ.

Ариф Маджид е отправил покана към Мохамед Джалуд и Антонио Конфлити, както и към други делегати на Международната и Европейската федерация, да присъстват на Общото събрание на БФВТ, което ще се проведе на 31 май в София. Ръководителите и останалите делегати са изразили готовност да участват на общото събрание на БФВТ, като до дни ще получат и официални покани.

В Ереван Ариф Маджид проведе серия от срещи и разговори с международни делегати и от двете федерации, включително с Атила Адамфи, вицепрезидент и действащ генерален секретар на IWF, Антонио Урсо, генерален секретар на IWF, Милан Михайлович - генерален секретар на EWF, Матю Къртин, генерален секретар на Британската федерация по вдигане на тежести, Астрит Хасани - президент на федерацията в Косово и член на изпълнителния съвет на Европейската федерация.

Повече от 350 щангисти от 40 националности ще вземат участие в Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван, Армения (15-23 април). Утре е официалната церемония по откриването на шампионата. 14 щангисти ще представят България при мъжете и жените. Състезателите ще бъдат водени от Иван Иванов и от техните лични треньори. Първи на състезателния подиум на 15 април в 14:00 излиза двукратният европейски шампион Ангел Русев, който ще защитава евротитлата си в категория до 55 килограма.

При жените ще ни представляват: Бояна Костадинова и Рени Русева (45 кг), Магдалена Димитрова (49), Галя Шатова (59) и Джесика Иванова (+89).

При мъжете ще се състезават: Ангел Русев и Дениз Данев (55), Иван Димов и Габриел Маринов (61), Валентин Генчев и Диан Пампорджиев (67), Божидар Андреев (73), Карлос Насар (89) и Васил Маринов (109).

Българинът Христо Христов, европейски шампион до 109 кг от Тирана 2022, е сред номинираните за най-добър щангист на Европа за 2022 г. Един от най-добрите ни щангисти няма да участва на стартиращото европейско първенство поради травма. Но ще се включи в световното първенство по вдигане на тежести през есента.

Утре, 15 април, Европейската федерация по вдигане на тежести (EWF) ще награди най-добрия щангист за 2022 г. по време на церемонията по откриването на Европейско първенство по вдигане на тежести в Ереван, Армения.

За приза ще се състезават 10 мъже и 10 жени от най-успешните щангисти за 2022 със забележителни постижения в различни състезания през годината, демонстрирали сила, техника и умения.

Христо Христов е състезател на Клуб "Титан"-Варна с треньор Живко Николов. Христо Христов е европейски вицешампион за мъже до 109 кг от Москва 2021, световен шампион за младежи до 20 г. от Ташкент 2021, четвърти на световното за мъже в Ташкент и пети на Олимпиадата в Токио през 2021. Той е европейски шампион до 20 години от Букурещ 2019, бронзов медалист от световното в изхвърлянето във Фиджи 2019; олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес 2018 и европейски шампион от първенството за юноши до 17 г. от Милано 2018. Христо Христов е и европейски шампион до 17 г. от Прищина 2017 г., а през 2020 г. завоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.