Шест положителни проби за коронавирус са дадени в националния отбор на България по биатлон, съобщи Световната федерация (IBU).

С положителни тестове са състезателите Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Благой Тодев и Димитър Герджиков, както и ваксмайсторът Стефани Попова.

В момента отборът ни е в немския град Оберхоф за състезанията от Световната купа. Заради шестте заразени, целият български щаб, включително и всичките ни състезатели са поставени под пълна изолация.

Припомянме, че това е вторият случай с коронавирус в родния тим от началото на сезона. Заразени имаше и след първия кръг в Контолахти (Финландия), като тогава се стигна до глоби за федерацията ни.

Напълно логично, нашият тим няма да участва в смесената щафета в Оберхоф, като тепърва IBU ще решава как да се процедира с българските състезатели, най-вече с тези, които са дали отрицателни резултати.

Все още не е ясно дали те ще могат да се включат в следващия кръг за Световната Купа, който отново ще се проведе в Оберхоф следващата седмица. Това ще стане ясно след решението на местните власти. Ако на българите не им бъде позволена да се включат в състезанията идната седмица, то те най-вероятно ще се включат в надпреварите в Антхолц

По един положителен тест има още в отборите на Чехия и Япония.