Американската звезда Михаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за пети път в кариерата си, но все още трябва да почака, за да изравни рекорда за всички времена за най-много победи.

Двукратната олимпийска шампионка завърши пета в спускането в норвежкия зимен център Квитфиел, където Кайса Викхоф Лий стана първата жена от Норвегия, спечелила състезание за жени в скоростна дисциплина.

"Всъщност е доста странно. При Световна купа винаги е трудно да обяснявате какво е чувството в деня, в който я спечелите, ако не сте победили в състезанието. Но започнах да свиквам с усещането", каза Шифрин.

Италианката София Годжа остана втора на 29 стотни от секундата, но взе малкия кристелен глобус в спускането за трета поредна година и общо за четвърти път.

"Супер съм щастлива. Четвърти глобус в спускането не е малко, а три през последните три сезона - това означава много за мен", каза тя.

Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария завърши подиума, след като се нареди на трето място с пасив от 41 стотни.

Петото място на Шифрин, което тя раздели с австрийката Рамона Зибенхофер, беше достатъчно, за да й осигури защитата на Големия кристален глобус и тя да вземе пети трофей след 2017, 2018, 2019 и 2022 година. Тя има 796 точки пред швейцарката Лара Гут-Бехрами, която се нареди 21-а. До края на сезона има седем състезания, а победа носи 100 точки.

При жените само австрийката Анемари Мозер-Прьол има повече Световни купи от Шифрин - шест.

Като цяло Шифрин е третият най-успешен алпиец, с петте тя се изравнява с Марк Жирардели от Люксембург, докато Марсел Хиршер от Австрия има най-много - осем.

С победа днес Шифрин можеше да изравни рекорда за всички времена на Ингемар Стенмарк от 86 победи в стартовете от Световната купа, след като тя подобри постижението на Линдзи Вон от 82 успеха при жените през януари.

Но американската звезда показа известна несигурност и не успя да стигне до подиума, след четвърто място в петъчния супергигантски слалом.

Getty Images

Предишният най-добър резултат на Кайса Викхоф Лий в спускане беше второто място в Кортина Д'Ампецо (Италия), преди два месеца. Миналия месец тя раздели бронзовия медал с австрийката Корнелия Хютер в супергигантския слалом на Световното първенство.

В неделя в Квитфиел предстои супергигантски слалом за жени.