Американката Микаела Шифрин спечели победа в женския слалом в австрийския зимен център Заалбах в състезание от сезона за Световната купа. Това бе седма победа за Шифрин в слаломите през сезона, както и нейна 60 в кариерата й в тази дисциплина.

Шифрин даде общо време от 1:53.22 минута в двата манша. На втора позиция завърши Мина Фурст Холтман от Норвегия, която направи много силен втори манш и се придвижи от осмо място на втора позиция. Тя изостана на 53 стотни зад американката.

На подиума се качи и шведката Ана Свен Ларсон, която завърши трета. Тя водеше след първия манш, като имаше 11 стотни преднина пред Микаела Шифрин, но при второто си каране даде едва 17-о време и все пак завърши на подиума на състезанието.

Челната петица се допълва от словенката Нея Дворник, която направи най-добър втори манш от всички състезателки и се размина с малко за първия си подиум за световната купа. Пета завърши австрийката Катарина Хубер, който завърши на 79 стотни зад победителката.

Микаела Шифрин се осигури титлата в слалома още миналата седмица, като сега увеличи аванса си на върха, като вече има 830 точки. На второ място е германката Лена Дур с 508, а трета е словачката Петра Влъхова - с 505.

В генералното класирането за Световната купа води Лара Гут-Бехрани от Швейцария с 1654 точки, като Шифрин е втора с 1409, а на трета позиция е италианката Федерика Бриньоне - с 1372.

При мъжете швейцарецът Лоик Меяр спечели гигантския слалом в Заалбах, с който се откриха Финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Меяр стигна до успеха с време от двата манша от 2 минути и 36.27 секунди. Той обаче имаше огромен късмет, тъй като сънародникът му Марко Одермат допусна грешка, която доведе до отпадането му малко след старта на втория манш.

Одермат, който спечели първите девет състезания в дисциплината през сезона и отдавна си осигури както Малкия, така и Големия кристален глобус, имаше преднина от 0.4 секунди пред Меяр след първия манш, но една неточно го изхвърли от очертанията на трасето и той не успя да завърши.

Втори след Меяр остана Жоан Верду от Андора. Той бе пети след първия манш, но показа много добро каране във второто преминаване на пистата и изостана само с 0.71 секунди от победителя Меяр.

Трети се нареди друг швейцарец - Томас Тумлер, който с пасива от 79 стотни бе последният на по-малко от секунда от Меяр. Представителят на домакините от Австрия Щефан Бренщайнер остана четвърти на 1.20 секунди, а плътно зад него се наредиха норвежците Хенрик Кристоферсен и Тимон Хауген.

В класирането за Световната купа Одермат запазва първото си място с 1902 точки. Втори с 943 излезе Меяр, а трети с 872 е австриецът Мануел Фелер.

БТА