Белгиецът Вут ван Аерт се отказа от по-нататъшното си участие в тазгодишното издание на "Тур дьо Франс". 29-годишният колоездач на "Йъмбо-Висма", който миналата година спечели класирането по точки в най-престижното състезание в света, няма да кара в оставащите етапи, а причина за това е раждането на второто му дете.

Не се очаква отсъствието на Ван Аерт да повлияе в борбата на съотборника му Йонас Вингегор за крайната победа в Обиколката. Датчанинът има огромна преднина пред Тадей Погачар (Словения и ОАЕ) и само чудо би го спряло от втори пореден триумф в генералното класиране.

"Консултирах се с отбора и решихме, че мястото ми в момента не е тук, а у дома. Винаги съм знаел, че когато жена ми има нужда от мен, ще трябв да се прибера вкъщи. И това време дойде сега", заяви белгиецът, който има девет етапни победи в Тура.

190-сантиметровият колоездач кара за "Йъмбо-Висма" от 2019 година насам. Той е трикратен световен шампион по велокрос.

Ван Аерт добави, че се очаква съпругата му да роди в близките дни. Той напуска надпреварата като №23 в генералното класиране, изоставайки на малко повече от час и половина от Вингегор.