Департаментът по правосъдие на САЩ публикува доклад, в който се твърди, че Русия е спечелила домакинството на Мондиал 2018 благодарение на подкуп.

Имена не се споменават, но се пише, че руски олигарх е подкупил президента на Световната футболна централа. А през 2010-а, когато Русия бе обявена за домакин на Мондиала, глава на ФИФА все още бе Сеп Блатер.

Страната бе избрана с 13 гласа, докато съвместната кандидатура на Португалия и Испания имаше 7. Номинацията на Белгия и Холандия спечели 2 вота в крайното гласуване.

Докладът е от 430 страници, като се отнася за разследването на ФБР за руско влияние по време на президентските избори в Щатите през 2016-а. Футболът е само част от мащабната разработка.

В документите е публикувано част от разследването на британския разузнавач Кристофър Стийл. В периода 2011-2015 година, той съобщава за няколко разговора между руски държавници, в които се коментира въпросният подкуп.

Съществува и инфолмация за предполагаем диалог между Владимир Путин и Дмитрий Медведев, в който отново се коментира подкупа на руския олигаргх.

Докладът излезе само ден, след като Русия бе изхвърлена от спорта за 4-годишен период.

Решението на WADA от понеделник взриви спортния свят. Причината е фалшифициране на документи около допинг скандалите в страната в последните години.