От днес до 24 юли светът на спорта ще гледа към Юджийн, щата Орегон - а не бихте помислили, че това е място, което може да привлече глобалното внимание, нали? Световното първенство по лека атлетика обаче ще е именно там, а мястото, по повече от една причини, спокойно нарича себе си "Световен дом на атлетиката".

Първенството на планетата е с 1972-ма атлети от 192 държави, а тъжната новина е, че България се представя в Храма на световната лека атлетика само с един участник. Това е Милица Мирчева, която ще стартира в маратона. И - толкова от нас като състезатели.

Да, добавяме тук и петкратната участничка на олимпийски игри Ивет Лалова, която също ше бъде в Юджийн, но вече в нова роля - ще се бори за място в Комисията на атлетите към Световната федерация. Няма да ги има и руснаците, и беларусите, по съвсем други причини. Ясни са на всички. И без тях се очаква да е първенство на много високо ниво, със стартове в 49 дисциплини (плюс една отборна) и някои от най-големите звезди и изгряващи такива в спорта.

Часовете на състезанията не са от най-удобните, като разликата между България и щата Орегон е 10 часа.

Снимка: AP/БТА

Надпревари започват и в 16,15 ч наше време, но са само няколко. Обикновено първите стартове за деня са около 20.30 ч у нас, а финалите на 100 метра, както и в най-популярните дисциплини, ще са в диапазона 3.30-5.30 ч сутрин. За съжаление нито един български телевизионен канал няма да предава първенството.

Това е световно първенство №18 в леката атлетика, 39 години след първото организирано такова - Хелзинки 1983. Цикличността е две години, но заради пандемията сега минаха три, откакто в Доха 2019 за последно гледахме издание на форума.

Любопитно - за първи път той отива в САЩ, която е държавата, доминираща в леката атлетика. В класацията по медали от световни първенства няма конкуренция за първото място - 170 златни и общо 381 за Щатите. Вторият - Кения, има съответно 60 и 151.

Защо Юджийн, Орегон?

Мнозина първосигнално ще отговорят - защото там е създаден концернът Nike, там е щаб квартирата му, това е неговият дом. А тази компания има огромно влияние върху световната атлетика, което само нараства в последните години.

И този отговор е частичка от истината. А тя е, че Юджийн е наричан "световен дом на леката атлетика" и преди концернът да се превърне в силата, която е днес. Там се намира и най-универсалният, практически съвършен изцяло атлетически стадион в света - "Hayward Field", университетската арена, която е за 30 000 зрители и е видяла какво ли не.

Тук са предолимпийските тестове и проверки на американските отбори, тук се определят и шампионите на страната, а често те са и основни претенденти да са такива на света в тяхната дисциплина.

"Hayward Field" е създаден и поддържан изцяло за лека атлетика. Той не е "мултифункционален" и не се пригодява за състезания. Той е направен за лекоатлетически надпревари. На входа му пише: "The Track and Field Capital of the World", преведено - Световната столица на леката атлетика.

Интересът е огромен - всички 10 "вечерни сесии" на дните са разпродадени изцяло и 30 000 ще изпълнят трибуните за тях.

Снимка: AP/БТА

Рекордите

Един от тях ни вълнува особено, тъй като вече 35 години няма кой да го бие, а е български. Стефка Костадинова скочи 209 сантиметра на 30 август 1987 г. и от тогава куп талантливи и амбициозни жени в сектора за скок на височина опитват да полетят до тази кота.

И не успяват.

Той е и един от малкото рекорди, оцелели от 80-те насам. Всъщност, по-старите от него се броят на пръсти:

Юрген Шулц (ГДР, хвърляне на диск, 7408 м) - от юни 1986 г.;

Юри Седих (СССР, хвърляне на чук, 86.74 м) - от август 1986 г.;

Марита Кох (ГДР, 400 м, 47.60 сек) - октомври 1985 г.;

Ярмила Краточвилова (Чехословакия, 800 м, 1:53.28 мин) - юли 1983 г., той е и най-брадатият в леката атлетика към момента...

Освен въпросите около тези постижения и може ли някой да се извиси до тях, важното питане преди всяко голямо атлетическо първенство е едно:

Кой ще спечели стоте метра? И при мъжете, и при жените...

При дамите има три ямайски куршума, които са абсолютни фаворитки за всеки един медал в бягането в Орегон. Нищо чудно да се повтори видяното в Токио 2020 на Олимпиадата, когато златото, среброто и бронзът бяха за тях трите - Илейн Томпсън-Хера, Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Шерика Джексън. Просто не се знае в какъв ред.

Конкуренцията идва от 21-годишната американска изненада Мелиса Джеферсън, изненадващо спечелила шампионата на Щатите преди няколко седмици.

При мъжете Фред Керли е фаворитът на букмейкърите, той бяга 9.76 сек тази година и изглежда в отлична форма. Други двама американци - Марвин Брейси и Крисчън Коулмън, са също в разговора за златото.

В Юджийн обаче ще е и Йоан Блейк от Ямайка с огромния му опит, а и олимпийският шампион от Италия Марсел Джакобс. Той обаче отива на шампионата след травма и сам признава, че е далеч от най-добрата си форма. И все пак - там ще е, и е действащ олимпийски златен медалист на стоте метра.

Въпросът ще бие ли някой рекорда на Болт... Трудна работа.

Не се вижда такъв кандидат, а тези 9.58 секунди изглеждат планина, която скоро няма да бъде изкачена в атлетиката.

Снимка: Getty images

Снимка: AP/БТА