Мартин Понсилуома от Швеция спечели титлата в спринта на 10 километра за мъже на Световното първенство по биатлон, което се провеждав в Поклюка (Словения). Това е най-голямото постижение в кариерата на Понсилуома, който преди два дни стигна до бронз като участник в смесената щафета на родината си.

Шампионът не сбърка при нито една от двете си стрелби, а времето му бе 24:41.1 минути. Французите Симон Дестьо и Емилиен Жаклен допълниха тройката, като Дестьо бе с 11.2 секунди по-бавен и също нямаше грешка в стрелбите си, докато Жаклен завърши на 12.9 секунди от първия с един пропускa. 

Биатлонистите на Норвегия, които доминират в спринта този сезон с шест победи в шест старта за Световната купа, останаха извън призовите места. Най-напред в класирането от тях приключи Йоханес Тингес Бьо, който е лидер в класирането за Големия кристален глобус, а днес бе пети.

Димитър Герджиков се представи най-добре от българите и приключи на 49-о място с една грешка в стрелбата и изоставане от 2:00.2 минути. Останалите наши представители финишираха така:

Владимир Илиев - 57-и с три грешки и 2:11.2 минути изоставане

Антон Синапов - 71-и с три грешки и 2:40.1 минути изоставане

Благовест Тодев - 93-и с три наказателни обиколки и 3:41.9 минути пасив