Швейцарецът Нилс Хинтерман спечели първото спускане от Световната купа по ски-алпийски дисциплини при мъжете от почти месец насам.

Високите температури из цяла Европа направиха така, че провеждането на състезания от скоростната дисциплина бе невъзможно, но днес това се случи в норвежкия зимен център Квитфйел.

За втори път именно на тази писта и за общо трети път в кариерата си победа успя да постигне 28-годишният Хинтерман, който даде време от 1:44.62.

Драматична победа, защото той даде резултат само с 0.08 секунди по-добър от този на топ австрийския спускач Винсент Крихмайер, за когото остана втората позиция в днешното състезание.

На подиума се качи и канадецът Камерън Александър, който за трети път в своята кариера зае място в топ 3 в Световната купа.

Убедителният лидер в генералното класиране - Марко Одермат, за когото това все пак не е и най-силната дисциплина, направи добро състезание и зае седмата позиция, а с това продължи да трупа ценни точки по пътя към нов голям Кристален глобус.

Одермат има 1542, докато вторият Сиприен Саразен е едва с 684.

Снимка: АР/БТА

При дамите спускането за втори пореден ден се проведе в Кран Монтана (Швейцария), а след седмици на разочарования, италианките най-сетне дочакаха своя момент.

Прекрасно състезание за Марта Басино и Федерика Бриньоне, които бяха над всички и подариха двоен подиум на Скуадра Адзура. 

Басино бе най-бърза, като даде време от 1:26.84 минути, с убедителната преднина от над половин секунда над сънародничката си Федерика Бриньоне. С победата си Басино се превърна в осмата различна победителка в последни осем спускания за Световната купа.

Снимка: АР/БТА

На подиума се качи намиращата се в невероятна форма Лара Гут-Бехрами, която с победата си вчера дръпна убедителни в генералното класиране за големия Кристален глобус, а днес също направи силно състезание.

За последните си седем състезания Гут-Бехрами има четири победи, едно второ, както и едно трето място.

Страхотна форма, а на фона и на травмата на Михаела Шифрин, швейцарката вече има повече от 100 точки аванс в генералното класиране.  1374 пункта за Гут-Беграми, 1209 а Шифрин, а трета е Федерика Бриньоне с 1048 пункта.

Голямата сензация днес се казваше Елведина Музаферия от Босна, която зае четвъртото място и остана на 11 стотни от подиума, което щеше да е чутовна сензация.

До момента тя не беше намирала място в топ 10 на Световната купа, но днес направи състезанието на живота си.

Снимка: АР/БТА