Илиана Динева и Гергана Станчева са били уволнени от треньорските постове на националния отбор по художествена гимнастика на Швейцария. Причина за това са нарушения на професионалната етика, като всичко се е случило след оплакване от неназована гимнастичка, съобщават от "24 часа".

Въпросната състезателка твърди, че е била наричана "дебела крава" от Динева, била принудена да тренира с контузия и е била лишена от вечеря.

Илиана Динева работи в Швейцария години наред и срещу нея никога не е имало оплаквания. Българката вече си е наела адвокат и смята да съди местната федерация, като получи подкрепа от свои бивши състезателки, които заявиха, че всичко това е лъжа.

Българската федерация по художествена гимнастика също защити треньорките с писмо, подписано от Илиана Раева. Президентът на централата подчертава, че това не е първи подобен ход на швейцарските ѝ колеги и преди години така е била уволнена Весела Димитрова, която в момента е начело на родния ансамбъл. Тя е спечелила делото си срещу швецарците, а по-късно до подобен развой се стига и при Мариела Пашалиева, която е освободена заради незадоволителни резултати.

Димитрова изведе Швейцария до безпрецедентното в историята на страната осмо място при ансамблите на световно първенство.

"БФХГ настоява Швейцарската федерация да преразгледа обвиненията срещу българския треньор Илиана Динева, които уронват нейния авторитет на специалист и личност и засягат пряко българският имидж в този спорт.

БФХГ апелира за справедливо и достойно отношение към българските треньори, които са допринесли със своята работа за успехите на швейцарската художествена гимнастика и настоява за публично опровержение на изнесените в швейцарската преса изявления.

Искрено вярваме, че Швейцарската федерация по гимнастика ще предприеме нужните мерки за да реабилитира името на един достоен човек и специалист, който девет години подготвя по възможно най-добрия начин младите гимнастички на Швейцария, което ще бъде доказан акт за едно демократично и цивилизовано управление", гласи част от писмото на българската федерация