Швейцарката Йоана Хелен бе най-бърза в официалната тренировка за утрешното спускане за Световната купа в Банско. Нейното представяне дойде като изненада, тъй като се смята за специалистка в супергигантския слалом. 28-годишната Хелен няма подиум за Световна купа.

Тя се спусна за 1:30,69 минути по пистата и изпревари с 10 стотни Федерика Бриньоне от Италия.

Трета като време остана Тамара Типлер (Австрия), а четвърта - Микаела Шифрин, която води в класирането за Големия кристален глобус. След официалната тренировка обаче стана ясно, че Типлер е направила грешка, за която би била дисквалифицирана в състезателна обстановка. Така, формално, третото място в тренировката е за Шифрин.

След тях остана олимпийската шампионка в тази дисциплина София Годжа.

Сутринта вятърът промени програмата на ски звездите, като достигна скорост от 124 км/ч и повреди много от обезопасителните мрежи. Докато бъдат поправени, скиорките нямаше как да излязат на пистата.

Първото решение бе да се стартира по-късно и от резервно място, не на цялото трасе. Но след 11 ч времето се успокои и се откри възможност единствената тренировка - задължителна при скоростните дисциплини, да се проведе в пълен вид.

В петък е състезанието, като входът е свободен. Спускането бе дадено на Банско инцидентно заради отменения старт от 22 декември във Вал`Дизер.

Така в българския курорт ще се проведат три старта във скоростните дисциплини при дамите, като останалите две състезания от програмата остават на 25 януари (спускане) и на 26 януари (супергигантски слалом).