Швейцарката Жасмин Флюри стана световна шампионка в спускането на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Куршевел.

Флюри до момента нямаше нито един подиум на голям шампионат, но затвърди силните изяви на швейцарската школа в тази дисциплина.

Тя измина трасето за 1:28.03 и остави само на четири стотни зад себе си австрийката Нина Ортлиб, която също печели първия си медал от световно първенство.

Това е 11-а световна титла за Швейцария в женското спускане, като по този начин страната доближава само на две Австрия, която има 13. Доминацията на двете страни си пролича и днес, като само три състезателки не бяха с такава националност в топ 10.

Бронзовият медал отиде за световната шампионка от 2021-а и олимпийска от игрите в Пекин Корин Сутер (Швейцария). Тя завърши на 12 стотни зад победителката.

Голямото разочарование е за олимпийската шампионка в дисциплината от игрите в Пьончан София Годжа. Италианката отново не успя да спечели световната титла, като бе дисквалифицирана след грешка по трасето. И без нея обаче времето й нямаше да й донесе медал.

Лара Гут-Берами, която е сребърна медалистка от тази дисциплина през 2009-а, завърши едва девета.