С вълнуващи четири мача започна Турнирът на кандидатите за шахматната корона в Мадрид, който ще определи следващия съперник на Магнус Карлсен в битка за световната титла.

Голямата надпревара започна в петък с първите партии, а регламентът е всеки срещу всеки, като осемте гросмайстори се срещат по два пъти.

Последният претендент, който се изправи срещу Карлсен за титлата - Ян Непомнящи, започна с победа над най-високо поставения в ранглистата Дин Лирен, при това с черните фигури. Руснакът спечели на 32-рия ход, след като китаецът насреща допусна немалко грешки.

Победа на старта записа и Фабиано Каруана, който пък бе опонент на шампиона през 2018-а в предходната му защита на титлата. Представителят на САЩ спечели дербито със сънародника му Хикару Накамура в 50 хода, с белите. Партията бе вероятно най-зрелищната от четирите за деня.

Останалите две завършиха наравно между Теймур Раджабов и Алиреза Фируджа, както и дуелът Ян Дуда - Ричард Рапорт. Тези четирима шахматисти имат по половин точка, Непомнящи и Каруана водят с по 1 т., а Лирен и Накамура са с 0.

Днес турнирът продължава с нов кръг, в който партиите са (начало в 16 ч българско време):

Рапорт - Фируджа

Накамура - Раджабов

Непомнящи - Каруана

Дуда - Лирен.