Българската федерация по гребане връчи годишните си награди след успешната 2021-а, а номер 1 очаквано стана световният и европейски шампион на скиф за младежи до 23 години Емил Нейков.

Той получи наградата си от своя баща и президент на българската централа проф. Свилен Нейков.

Отличени бяха още Лазар Пенев, европейски шампион по гребане за младежи до 23 години и бронзов медалист на Световното първенство по гребане до 23 години, двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов (четвърто място на световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив през август) и четворката скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич (седми на световния шампионат в Пловдив).

Свилен Нейков и Румяна Нейкова, главен треньор на националния отбор, пък получиха почетен плакет от Съюза на слепите в България. Той им беше връчен от председателя на Съюза Васил Долапчиев по повод 100-годишнината на организацията, която се чества през 2021-а.

Семейство Нейкови бяха отличен за принос в развитието на спорта сред слепите.

"Нашият спорт е много труден и тежък, най-вече заради материалната база. Поздравявам всички състезатели, които достойно представиха България, федерацията и своите клубове", каза Свилен Нейков.

"Тази година показа, че имаме много състезатели с потенциал. Трябват ни нови лодки, затова очакваме по-голям бюджет. Само една лодка в леките категории струва 15 800 евро, а ни трябват гребла и още друго оборудване. Но тези моменти са потенциалът на България за олимпийските игри в Париж 2024", добави Нейков.

Отличени бяха и треньорите Румяна Нейкова, Веселина Алексиева, Илияна Савчева, Цоню Григоров, Петко Аргиров, Ванеса Георгиева и Иван Аладжов.

"Беше една много силна година с много емоции. Щастлива съм от класирането на всички момчета. За тях беше една силна година, в която реализираха своя потенциал. Успехите идват след много, много труд и мотивация. Не само като треньор, но и като майка, изживях страхотни моменти", каза през сълзи Румяна Нейкова и пожела на състезателите да "мечтаят, защото мечтите се сбъдват!"

"Основната ни цел е тези момчета да затвърдят своите резултати. Лазар Пенев преминава при мъжете, а в леката категория конкуренцията е още по-силна. Няма да е лесно да спечелим квоти за Париж 2024, но не трябва да спираме да работим. Не е невъзможно да постигнем класиране на олимпиадата, всичко зависи от състезателите", добави Нейкова.