Скандал се разгоря в едно от най-големите колоездачни състезания - Обиколката на Италия, след като шампионът на страната Елиа Вивиани взриви публиката с победа в етап №3.

Тя обаче бе отнета от организаторите след гледане на видеозапис, тъй като бе решено, че 30-годишният победител е пресякъл пътя с велосипеда си на преследващия го Фернандо Гавирия. Първото място бе дадено на колумбиеца, а Вивиани отива чак на 73-о, след първата група финиширали колоездачи.

Това разгневи самият италианец, който кара на "Джиро"-то с екип в цветовете на националното знаме и е звезда в родината. "Невероятно!", отсече той след решението.

Отборът му Deceuninck-Quick Step ще обжалва, но е малко вероятно да бъде отменен гласът на комисията, която гледа видеозаписите от спорните моменти в етапите.

Самият Гавирия ясно каза позицията си:

"Елиа е изключително честен състезател, не направи нищо нередно. Изпусна за миг контрол, сви леко вляво и това е. Не направи нищо умишлено, за да ми попречи. Трудно ми е да празнувам етапна победа, която принадлежи на друг."

Въпреки спортсменските думи на колумбиеца, решението остава.

Така тройката в трети етап е Гавирия (UAE Team Emirates), Арно Демаре (Франция, Groupama-FDJ) и Паскал Акерман (Германия, BORA-hansgrohe).

В генералното класиране води словенецът Примож Роглич (Team Jumbo-Visma), следван на 19 секунди от Саймън Йейтс (Великобритания, Mitchelton-Scott) и италианеца Винченцо Нибали (+23 секунди, Bahrain - Merida).