Двама от асовете в "Тур дьо Франс" бяха отстранени от най-важното колоездачно състезание заради скандал помежду им. Капитаните на два от водещите отбори - Люк Роу (Team Ineos) и Тони Мартин (Jumbo-Visma) ще гледат остатъка от "Тура" по телевизията, след като влязоха в стълкновение в 17-ия етап.

Видеозаписите показаха, че германецът Мартин затваря пътя на уелсеца Роу (на снимката), който отвръща със сграбчване на съперника за врата, а после има и разменени думи. Според двата отбора, чиито капитани изхвърчаха от състезанието, наказанието е изключително тежко.

"Нищо особено не се случи - каза сър Дейвид Брейлсфорд, собственик на отбора Ineos. - Това са неща, които стават ежедневно в нашия спорт."

Двамата контуренти седнаха заедно и с видеобръщение се извиниха на организаторите, искайки милост. Отборите им, които също са противници в "Тура", заедно обжалват санкцията.

Капитаните са лидери на своите тимове и функцията им е изключително важна. Отсъствието на Роу например се определя като голям удар по амбициите на двамата фаворити за спечелване на Обиколката - Герент Томас и Еган Бернал, които са му съотборници.

След 17 етапа води французинът Жулиан Алафилип (Deceuninck Quick-Step), който има аванс от минута и 35 секунди пред Томас (Ineos). Още 12 секунди назад е Стевен Крюисвик (Jumbo-Visma), следван на 3 сек от Тибо Пино (Groupama-FDJ) и на още 12 от Бернал (Ineos).

От днес "Тур дьо Франс" влиза в Алпите и се смята, че следващите два дни са решаващи за изхода на състезанието.