Тримата звездни братя на Норвегия в леката атлетика - Якоб, Хенрик и Филип Ингебригтсен, изнесоха сензационни разкрития.

Те разказаха за дълги години на агресия, деспотизъм и насилие в професионалния и личния им живот, налагани от бащата Герд Ингебридсен, който до преди година бе и техен треньор.

Тримата заедно са подписали материал в норвежкото издание "VG", в което описват състоянието на постоянен страх и дискомфорт, в което все още се намират от начина, по който се е отнасял с тях Герд.

Якоб Ингебригтсен (23 г.) е една от най-големите актуални звезди на леката атлетика - олимпийски шампион на 1500 м, двукратен световен на 5000 м, както и четирикратен европейски и на двете дистанции. Братята му Хенрик (32 г.) и Филип (30 г.) също се състезаваха за Норвегия на последните две Олимпиади, но не стигнаха до медали. Те са европейски шампиони на 1500 м в годините, преди да дойде доминацията на Якоб.

Те са три от общо седем деца в семейството, като останалите не са професионални спортисти. Герд им бе треньор от съвсем ранна възраст до миналата година, когато без много обяснения бе уволнен от синовете си.

Неговата реакция на изнесеното бе, че няма нищо такова и никога не би упражнил насилие и агресия към собствените му деца.

Но изявлението на тримата, озаглавено "Това е нашата история" е доста детайлно и силно въздействащо.

"Още от детството ни, в нас е вменен страх и постоянно усещане за неудобство от това, което правим - пише в статията. - Върху нас бе упражнявано физическо насилие, постоянни заплахи и агресивно поведение от баща ни.

Приемали сме го, защото искахме да успеем в спорта. Мислехме, че когато сме вече зрели мъже, нещата ще се променят и всичко ще остане в миналото. Но преди две години това отношение се завърна, насилието се завърна. И това преля чашата.

Искаме да си върнем удоволствието от това, което правим като атлети. Защото го загубихме през годините в целия този свят на насилие, изграден около нас. Искаме и най-доброто за останалите от семейството ни, защото те минават през същото, през което и ние. Ситуацията в семейството ни е трагична."

С последното твърдение е съгласен и Герд, който коментира часове по-късно:

"Ситуацията наистина е трагична, защото се стига до това да се разпространяват неверни твърдения от синовете ми за мен. Може да имам своите слабости като баща и треньор, но да се твърди, че съм упражнявал насилие в семейния ни дом, е напълно нелепо. Немислимо е да съм правил такова нещо."

Норвежката федерация по лека атлетика се самосезира след написаното от братята и ще разследва Герд.

Той е лицензиран треньор и се занимава с други млади норвежки атлети, след като бе уволнен от синовете си.