Световната и европейска шампионка в категория до 59 килограма Биляна Дудова бе оставена извън националния отбор на страната ни. България ще участва на Европейско първенство в края на месеца, а Дудова, която премина в олимпийската категория до 62 килограма тази година, бе пренебрегната за сметка на титулярката Тайбе Юсеин.

Двете си размениха по една побед на официални състезания и трябваше да се борят за място в състава на 18 март в Благоевград, но това така и не се случи заради по-голямо лично тегло на Юсеин.

"Не искам да правя шоу и вниманието да бъде насочено към мен, но се случват несправедливости. Миналата година имаше решения на Управителния съвет, които се спазиха. Аз не отидох на Олимпиадата, а моята цел беше да спечеля олимпийски златен медал. Тази година отново съм решила да се състезавам в олимпийска категория. От началото на сезона се състезавам в категория до 62 килограма. Беше решено от Управителния съвет да се преборваме с Тайбе Юсеин на 8 март в Благоевград. Датата беше сменена за 18-и. Отидохме с моя треньор, съобразихме подготовката си, променихме я. Такова преборване не се състоя, тъй като Тайбе Юсеин не мина кантара, с цялото ми уважение към нея и към всичките й постижения. Пожелавам й успех и на всички други от националния отбор, да представят достойно България", заяви Дудова.

"Аз няма да се състезавам на Европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира "Дан Колов", при положение че спазих правилата, които бяха казани от УС на Българската федерация по борба. Просто за мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин. А заплатата, която получавам от федерацията за миналата година, че съм европейска и световна шампионка, която ще взема, защото все още не съм получавала тази година, е колкото заплатата на една чистачка. Това нормално ли е? Докога трябва да търпя тези неща, докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор (б.а. Петър Касабов) и по такъв начин да се решават неща от Управителния съвет на федерацията и да не се спазват? Какво трябва да направя аз в тази ситуация? Аз се готвех да отида на европейско през следващата седмица. Исках  да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България. Аз се боря за България, за никой друг. Имам клуб, имам хора зад мен, които няма да ме оставят. Аз няма да се откажа от борбата, защото съм в правото си. Тренирам, печеля и искам да бъда победител", допълни още тя.

Дудова сподели още, че отношението към нея е свързано с отказа ѝ да тренира при националния селекционер Петър Касабов и по собствените ѝ думи “години наред е била мачкана и подигравана от този треньор, понеже не е под негово ръководство и той не е неин личен треньор”.

“Не съм потърсила никой от федерацията, мен също никой не ме е потърсил. Няма никакво обяснение. Директно е дадено името на Тайбе в категория за 62 килограма, а тя не е спазила правилата. Аз я победих на "Дан Колов", тя ме победи на републиканското. 1:1 сме. Защо не си решим проблема по спортсменски начин, на тепиха. Която е по-добра да участва", каза тя и обобщи, че има цели и мечти, които постига и ще ги гони докрай, въпреки нечестните случки.